Szedd magad eper

Receptek


Epres túrótorta

Epres túrótorta

Hozzávalók:

A tészta:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál tej
A töltelék:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2,5 dkg zselatin
  • 3 dl tejszín
A tetejére:
  • 30 dkg eper
  • 1 csomag piros tortazselépor

Elkészítés:

Kikenünk egy tortaformát margarinnal és liszttel hintjük be. Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.

A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojássárgáját, a sütőport, a lisztet és a tejet. A masszát a kikent tortaformába simítjuk és az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a túrós tölteléket. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot és simára keverjük.

A zselatint pár kanál vízben feloldjuk, majd forrásig melegítjük és a túróba forgatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük és ezt is lazán a túróba keverjük.

A kihűlt tortalapra rákenjük a túrókrémet és kb. 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. Mikor letelt a négy óra, szeletekre vágjuk az epret és a torta tetején szépen elrendezzük.

A tortazselét a tasakján olvasható leírás szerint elkészítjük, és az eperre locsoljuk. A tortát újra hűtőbe tesszük kb. 1 órára.


Epres kosárka

Epres kosárka

Hozzávalók (4 főre):

A tésztához (kb. 20 db kosárkához):

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg Rama
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
A krémhez:
  • 2 dl habtejszín
  • 1 doboz epres joghurt
  • 25 dkg eper
  • 2 tk zselatin
A tetejére:
  • csokoládéforgács

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és hűtőben kb. fél órát pihentetjük. Majd elosztjuk 20 db golyóra, amit kivajazott, kilisztezett kosárka formába nyomkodunk. Ez elég pepecs munka.

Előmelegített sütőben készre sütjük őket. Ha kihűltek, kiborítjuk a formából.

A krémhez a joghurtot mikróban felmelegítjük, és elkeverjük benne a zselatint. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, botmixerrel pürésítjük. A tejszínből kemény habot verünk. Hozzákeverjük a joghurtot - ami már kihűlt - és az eperpürét.

Megkóstoljuk, ha szükséges, édesítjük. Nyomózsákba töltjük, és a kosarakba nyomjuk az epres krémet. Tetejükre tehetünk csokiforgácsot.


Epres joghurttorta

Epres joghurttorta

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 db Activia Édesfehér joghurt (vagy natúr joghurt, de azt cukrozni kell 1-2 ek darabonként)
  • 2dl főzőtejszín
  • vaníliás cukor vagy vanília aroma
  • 1 cs zselatin (25g)
  • eper (kb. 1/2 kg hogy a díszítésre is maradjon)

Elkészítés:

A joghurtot, a tejszínt, a vaníliás cukrot és a zselatint összekeverjük, és lassú tűzön összemelegítjük. Majd félrehúzzuk, és hagyjuk lehűlni.

Amikor kellőképpen besűrűsödött, a formába öntjük, és a tetejét megszórjuk az összekockázott eperrel. Hűtőbe tesszük, és körülbelül 2 órányi dermedés után már szeletelhető is.

Díszítésként a maradék eperből rakunk rá.


Epres képviselőfánk

Epres képviselőfánk

Hozzávalók:

A krémhez:

  • 20 dkg eper
  • 25 dkg sovány tehéntúró
  • fél evőkanál zselatin
A tésztához:
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • negyed liter víz
  • citromfű levél
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

Az eperből néhány szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit összeturmixoljuk, és hozzákeverjük a tehéntúrót.

A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kis-lángon feloldjuk, és ha kihűlt, a túrókrémhez tesszük. A masszát jól elkeverjük, majd hűtőszekrényben lehűtjük. Közben elkészítjük a tésztát. Felforraljuk a vizet, beletesszük a vajat, a cukrot és a sót. A tűzről levéve beleszitáljuk a lisztet, és addig kevergetjük, amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától, majd ismét felforrósítjuk, és az egészet áttesszük egy tálba. Belekeverünk egy tojást, a sütőport, végül hozzákeverjük a maradék tojást is. A tésztát csillagvégű nyomózsákba töltjük, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belőle.

A sütőt 200 fokra melegítjük, és a fánkokat 30 perc alatt készre sütjük. Még melegen levágjuk a formák kalapját, és a fánkokat rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

A fánkokat megtöltjük epres túrókrémmel, mindegyikbe 1 félbevágott eperszemet illesztünk, 1 levélke citromfűvel díszítjük, majd beborítjuk a kalapjával. A tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.


Epres tiramisu

Epres tiramisu

Hozzávalók:

  • 1kg eper
  • 300g krémtúró
  • 500g mascarpone
  • 2cs vaniliás cukor
  • 3dl tejszín
  • 4ek cukor
  • 250g babapiskóta
  • csokoládéforgács vagy kakaó a tetejére

Elkészítés:

A krémtúrót, a mascarponét, vaníliás cukrot egy tálban simára keverjük. A tejszínt keményre felverjük, a krémhez keverjük. További felhasználásig hidegre tesszük.

Az epret megmossuk, zöld részét kivágjuk. Kb. a felét a cukorral pürésítjük. A maradékot felkockázzuk és a püréhez keverjük.

Egy négyszögletes formába a babapiskóta felét lerakjuk, a fele pürésített epret ráöntjük, majd a mascarpone krém felével beborítjuk. Ezt követően ismét babapiskóta, eperpüré, s a mascarponekrém.

Az epres tiramisut legalább 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Tálalás előtt kakaóval, reszelt csokoládéval meghintjük


Eperlekvár

Eperlekvar

Hozzávalók:

  • 1kg eper
  • 1/2kg cukor

Elkészítés:

Az epret alaposan megtisztítjuk, lábasba tesszük, kicsit krumplinyomóval megtörjük, majd folytonos kavargartás mellett felforraljuk, 20 percig kell főzni. Ezután hozzáadjuk a cukrot és megvárjuk, amíg felforr és újabb 20 percig egyfolytában kavarjuk, hogy le ne égjen. Üvegbe töltjük, alaposan lezárjuk (legjobb erre a celofán), majd dunsztba tesszük és egy napig benne is hagyjuk.

Dunsztbatétel: az üvegeket lefedve, sűrűn egymás mellé tesszük, majd alaposan körbebugyoláljuk takarókkal, esetleg ráborítunk egy nagy tollpárnát. A teljes kihülésig ebben hagyni.


Nyitás:

Várhatóan május eleje-közepe körül. A pontos dátum nyitás előtt pár nappal kerül kiírásra. A szezon általában 4 hét, de ez terméstől és időjárástól függően változhat.

Eper fajtáink:

Földjeinken többségében Elsanta típusú eper termesztéssel foglalkozunk.

Áraink:

Eper ára: 960 Ft/kg

Háncskosár: 500 Ft/db
Vödör: 500 Ft/db
Faláda: 500 Ft/db

Nyitvatartás:

Minden nap 800 - 1900-ig.
Ünnepnapokon is.

A szedést szíveskedjenek 18:45-kor befejezni, és a kasszához fáradni, ezzel is elősegítve munkánkat. Megértésüket köszönjük!

Fizetési lehetőségek:

Földjeinken csak készpénzes fizetésre van lehetőség.

Közösség

Telefonszám:

06-26-368-000

E-mail:

info@eperfold.hu
info@erdbeerland.hu

Székhely:

2084 Pilisszentiván József Attila u. 14.